Op 1 januari 2007 werd de fusie tussen de Midden-Limburgse gemeenten Roerdalen en Ambt Montfort bekrachtigd. Als naam voor die nieuwe gemeente werd Roerdalen gekozen. Die gemeente Roerdalen bestaat uit zes dorpen: Herkenbosch, Melick, Montfort, Posterholt, St. Odiliënberg, en Vlodrop. Deze dorpen zijn verbonden door de meanderende rivier de Roer, en liggen aan de rand van het Roerdal. Na de Tweede Wereldoorlog verdween de typische lintbebouwing en de zes dorpen kregen een duidelijk eigen hart met daaromheen diverse woonwijken. Er kwamen ook tal van voorzieningen zoals sportparken, sporthallen, tennisbanen en andere voorzieningen die bij een moderne gemeente horen. Daarnaast bestaat in Roerdalen een bloeiend verenigingsleven.
Roerdalen is omgeven door een rijkdom aan natuurschoon. Bekend is het Nationaal Park ‘De Meinweg’. Het ligt tussen de voormalige spoorlijn Roermond – Mönchengladbach (de zogenaamde IJzeren Rijn), de Duitse grens, en het fraaie Roerdal dat zich slingerend een weg door de omgeving baant. Het Nationaal Park ‘De Meinweg’ en het prachtige dal van de rivier de Roer maken een belangrijk onderdeel uit van de recreatieve en toeristische mogelijkheden in en rondom Roerdalen. U zult versteld staan van het afwisselende landschap, de vele mooie uitzichten en prachtige plekjes die hier te vinden zijn.
Roerdalen is ook een van de vijf gemeenten in het Waardevol Cultuurlandschap Midden-Limburg (WCL). Een WCL is een gebied met uitzonderlijke natuur- en landschapswaarden en een grote recreatieve aantrekkelijkheid. Er zijn volop mogelijkheden voor een verblijf in Roerdalen. U kunt wandelen, fietsen of paardrijden en een van de vele bewegwijzerde routes volgen door het Roerdal of het Nationaal Park ‘De Meinweg’. Daarnaast zijn er volop mogelijkheden om een huifkartocht te maken of met de step of tandem op pad te gaan.
Enkele bezienswaardigheden in Roerdalen:
- Kasteel Daelenbroeck te Herkenbosch
Dit Landgoed dateert uit het begin van de 14de eeuw en is momenteel na een aantal verbouwingen en restauraties, in gebruik als specialiteitenrestaurant en hotel. - Gitstappermolen te Vlodrop
Deze oude watermolen is in 1988 gerestaureerd en heeft haar oude functie teruggekregen: het malen van koren tot meel voor de ambachtelijke bakker. De molen ligt op de grens van Nederland en Duitsland. - De beltmolen uit 1883 te St.Odiliënberg.
- Prins Bernhardmolen te Melick.
In 1997 is de herbouw gestart van deze door de oorlog verwoeste standaardmolen. Op nationale molendag 1999, is hij weer in gebruik genomen.